Cum să scapi de coşuri şi acnee

În cazul majorității persoanelor, acneea începe și se termină în adolescență sau la începutul tinereții, deși unele persoane care suferă de „acnee adultă" sunt afectate pentru prima dată spre vârsta de treizeci de ani. Simptomele sunt, de obicei, destul de ușoare, doar cu câteva puncte acneice care apar uneori pe față, gât și umeri. Atunci când este o problemă mai gravă sau de lungă durată, acneea poate afecta activitățile cotidiene și poate diminua încrederea în sine a persoanei respective.

Simptomele sunt, de obicei, un amestec între următoarele:

  • Pete pe față, gât, piept și spate
  • Piele uleioasă
  • Coșuri și puncte negre
  • Puncte roșii inflamate
  • Puncte galbene umplute cu puroi
  • Cicatrice ale punctelor vechi
  • Uneori se dezvoltă chisturi sensibile, mai mari

Care sunt cauzele acneei?

Se crede că schimbările hormonale sunt cele care declanșează acneea, din cauza unei combinații între felul în care reacționează pielea la acestea și efectul bacteriei Propionibacterium acnes.

Se crede că testosteronul este principalul vinovat, întrucât acesta determină glandele sebacee (producătoare de ulei) din piele să producă mai multe uleiuri naturale. Un efect direct al acestui lucru îl reprezintă faptul că celulele moarte ale pielii nu sunt eliminate în mod corect, ci astupă foliculii. Așa încep să se formeze coșurile și punctele negre (în cazul acestora din urmă, uleiul din pori se înnegrește).

În plus, bacteria Propionibacterium acnes joacă un rol aparte. Aceste bacterii se află pe pielea tuturor și nu cauzează nicio problemă, de obicei, dar, din nefericire, acumularea de ulei descrisă mai sus asigură mediul ideal pentru înmulțirea acestora. Aceasta declanșează inflamația și formarea de puncte roșii sau umplute cu puroi.

Nivelurile de testosteron se modifică cel mai dramatic în jurul pubertății și, de asemenea, în timpul menstruației și al sarcinii, lucra care explică de ce multe persoane suferă în acele momente de acnee. Alte persoane pot fi doar foarte sensibile la hormon, chiar atunci când nivelurile acestuia sunt normale.

Acneea se poate transmite în familie, dar dacă părinții dumneavoastră au avut acnee, nu înseamnă neapărat că și dumneavoastră veți suferi de pe urma ei.

Tratamente pentru acnee

În prezent, nu există „vindecare" a acneei, deși tratamentele pot fi foarte eficiente în prevenirea formării de noi puncte și cicatrice. Așteptați-vă să trebuiască să încercați diferite tratamente, timp de cel puțin două luni, înainte de a observa o mare îmbunătățire.

Tratamente fără prescripție medicală

Gelurile și cremele eliberate fără prescripție medicală sunt, de obicei, prima alegere a celor cu acnee ușoară până la moderată. Acestea conțin substanțe chimice care atacă bacteriile (de ex., peroxid de benzoil) și, prin urmare, pot cauza uneori iritarea pielii, precum uscăciune sau mâncărime. Dacă suferiți de acnee, dar nu ați avut succes utilizând produse fără prescripție medicală, atunci probabil este timpul să consultați un medic.

Tratamente pe bază de prescripție medicală

Medicamentele pot fi foarte eficiente și, de obicei, trebuie luate timp de câteva luni sau până când nu mai există ameliorare.

Antibioticele administrate pe cale orală sunt utile pe termen scurt, dar, după o utilizare prelungită a acestora, bacteriile pot deveni rezistente, iar acneea revine. De asemenea, medicamentele pot afecta numeroasele bacterii sănătoase din intestine, generând niveluri mai mari de toxine în fluxul de sânge, care poate agrava și mai mult acneea.

Retinoidul isotretanoin - cunoscut mai bine sub numele său de marcă, Roaccutan - este un medicament puternic ce trebuie prescris cu atenție. Acesta acționează oprind producția de ulei de către glandele sebacee, astfel încât poate avea alte efecte neplăcute, incluzând înroșirea și uscarea pielii, crăparea buzelor, iritarea ochilor, unghii casante și căderea părului. Acesta a fost asociat, de asemenea, cu depresia și chiar cu suicidul la utilizatorii mai tineri. Femeile care îl iau trebuie să utilizeze mijloace de contracepție, întrucât poate afecta fătul.

Trebuie scos în evidență faptul că multe persoane decid că avantajele cântăresc mai greu decât efectele secundare, fac față bine medicamentelor și sunt mulțumite de rezultate.

Lumie Clear: terapie cu lumină pentru coşuri şi acnee

Mulți pacienți cu acnee consideră că starea pielii lor se ameliorează după expunerea la lumina soarelui, iar cercetările s-au concentrat asupra lungimilor de undă specifice ale luminii. Lumina violet și albastră (lungimi de undă între 380 și 475 nm) pot eradica bacteriile Propionibacterium acnes care cauzează inflamație; lumina roșie (lungimi de undă între 620 și 750 nm) poate fi utilă pentru o și mai mare favorizare a procesului de vindecare. LED-urile aparatului Lumie Clear generează lumină albastră la ~415 nm și lumină roșie la ~660 nm.

Dr. Tony Chu, de la Spitalul Hammersmith din Londra (Anglia) s-a implicat activ în cercetarea unei alternative mai naturale pentru tratarea acneei. Studiile clinice cu privire la terapia pe bază de lumină - care au implicat 100 de persoane ce sufereau de acnee și care au utilizat atât surse de lumină albastră, cât și roșie - au fost cu adevărat incitante, peste 70 % dintre pacienți prezentând o ameliorare semnificativă a afecțiunii lor.

Lumie a lucrat în strânsă colaborare cu echipa Dr. Chu pentru a dezvolta aparatul Lumie Clear. Tratamentul cu aparatul Lumie Clear poate dura chiar și 15 minute pe zi atunci când dispozitivul este ținut aproape de piele. Tratamentele mai lungi, precum cele de aproximativ o oră, sunt necesare dacă optați pentru utilizarea aparatului Lumie Clear la o anumită distanță în timp ce vă ocupați de altceva.

Etichete: