TAS (tulburarea afectivă sezonieră) și depresiile de iarnă

Animalele reacționează la schimbarea anotimpurilor prin schimbări de dispoziție, metabolism și comportament, iar oamenii sunt la fel. Multe persoane descoperă că mănâncă și dorm puțin mai mult în timpul iernii și detestă diminețile întunecate și zilele scurte, iar acest lucru este numit în mod obișnuit „depresie de iarnă". Alte persoane manifestă simptome mai severe și care adesea îi determină să facă față cu dificultate sarcinilor de la locul de muncă și le încordează relațiile. Aceasta este o problemă recunoscută sub numele de tulburare afectivă sezonieră, sau pe scurt TAS (uneori numită și sindromul TAS sau tulburarea TAS).

Care sunt simptomele TAS și ale depresiilor de iarnă?

Dacă suferiți fie de simptome ale TAS, fie de simptome ale depresiilor de iarnă, probabil că veți începe să observați diferența în jurul lunii septembrie și este posibil să nu vă simțiți în apele dumneavoastră până în aprilie. Simptomele principale sunt enumerate mai jos; este posibil să nu le resimțiți pe toate, în special în cazul depresiilor de iarnă mai ușoare:

  • Probleme de somn - dormiți mai mult, dar nu vă simțiți odihnit(ă), nu vă puteți ridica din pat și aveți nevoie de un somn de după-amiază
  • Abuzul de mâncare - poftiți carbohidrați, ceea ce vă face să vă îngrășați
  • Depresie, disperare, nefericire, vină, anxietate - sarcinile normale devin frustrant de dificile
  • Probleme familiale/sociale - evitarea companiei, iritabilitate, scăderea libidoului, sentimentul de „amorțeală" emoțională
  • Letargie - prea obosit(ă) pentru a face față, totul vi se pare un efort
  • Simptome fizice - adesea dureri articulare sau probleme cu stomacul, rezistență scăzută la infecții
  • Probleme comportamentale - în special la persoanele tinere

Pe cine afectează?

Cifra standard afirmă că în jur de 2 % din populația Europei de Nord este afectată în mod sever, mult mai multe persoane (10 %) îndurând simptome mai ușoare (TAS sub-sindrom sau depresii de iarnă). În întreaga lume, incidența crește odată cu distanța de la Ecuator, cu excepția locurilor în care există zăpadă pe sol, locuri unde devine mai puțin frecventă. Mai multe femei decât bărbați sunt diagnosticate cu TAS. Copiii și adolescenții sunt și ei vulnerabili.

Care sunt cauzele TAS?

Problema își are originea în lipsa luminii strălucitoare iarna. Cercetătorii au dovedit că lumina strălucitoare are efect asupra reacțiilor chimice de la nivelul creierului, dar nu este clar de ce unii oameni suferă de TAS și alții nu.

Centrii nervoși din creierul nostru, care ne controlează ritmurile și dispozițiile zilnice sunt stimulați de cantitatea de lumină care ne pătrunde în ochi. Pe măsură ce se înnoptează, glanda pineală începe să producă o substanță numită melatonină, care îi spune ceasului nostru biologic că este noapte; lumina strălucitoare a zorilor este un semnal pentru ca glanda să oprească producția melatoninei. Dar în zilele mohorâte de iarnă, în special în interior, nu primim lumină suficientă pentru ca acest proces de trezire să se declanșeze. Lumina este legată, de asemenea, de serotonină (cunoscută și sub denumirea de 5HT), un neurotransmițător din creier. Această legătură are sens deoarece nivelurile scăzute de serotonină pot cauza depresie și, chiar dacă sunteți deprimat(ă), poate fi dificil să vă concentrați și să îndepliniți sarcini care în mod normal ar fi simple. Dovezile arată că nivelurile de serotonină cresc odată cu expunerea la lumină strălucitoare - medicamentele SSRI (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei), precum Prozac, au același efect.

Tratarea tulburărilor afective sezoniere

Deoarece cauza o reprezintă lipsa de lumină strălucitoare, tratamentul trebuie să fie alcătuit din lumină strălucitoare în fiecare zi. Mergând într-un climat cu lumină strălucitoare, fie că este vorba de o pârtie de schi sau de un loc cald, veți reduce simptomele, dar dacă acest lucru nu este posibil, puteți utiliza un aparat cu lumină strălucitoare. Nivelul preferat de lumină este aproape la fel de strălucitor ca și o dimineață de primăvară dintr-o zi senină, iar pentru majoritatea persoanelor o sesiune în fața unei astfel de lumini timp de aprox. 30 de minute pe zi va fi suficientă pentru a reduce simptomele. Nu este nevoie să priviți în fasciculul de lumină, așa încât vă puteți uita la televizor, puteți citi sau puteți face ceva similar; asigurați-vă, totuși, că lumina vă pătrunde în ochi.

Lumina trebuie să aibă o intensitate adecvată. Aveți nevoie de cel puțin 2.500 de lucși (lux este măsura tehnică a intensității luminii), care înseamnă, cu aproximație, că este de cinci ori mai strălucitoare decât un birou bine luminat. Luminile cu intensitate mai mare de 10.000 de lucși au o durată de utilizare mai scurtă și vă permit să stați mai departe de sursa de lumină. Utilizarea de aparate pe bază de „lumină de zi" sau de „lumină cu spectru complet", la domiciliu, nu va da rezultate întrucât acestea nu sunt suficient de strălucitoare.

Etichete: 

Lampa terapeutică Arabica
999 RON

Arabica este un aparat pe bază de lumină cu energie cu valoare ridicată, care oferă rezultate impresionante și care poate fi utilizat în mod convenabil la domiciliu.

Lampa terapeutică Brightspark
1299 RON

Brightspark este un aparat mic, dar puternic, pe bază de lumină pentru tratarea TAS, un aparat versatil pentru utilizare acasă sau la locul de muncă.

Lampa terapeutică Desklamp
1299 RON

Desklamp cu iluminare cu control prin atingere emite lumină îmbunătățită și reglabilă pentru tratarea TAS acasă sau la birou.

Lampa terapeutică Brazil
1499 RON

Brazil este cea mai puternică lampă terapeutică, cu becuri strălucitoare cu spectru complet, destinată tratării TAS în sesiuni de numai 30 de minute pe zi.