Terapia cu lumină și boala Alzheimer

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență, reprezentând aproximativ jumătate din toate cazurile și afectând în jur de 450.000 de oameni în Marea Britanie.

Boala afectează structura fibrelor cerebrale, cauzând „încâlciri" și întărirea acestora, care afectează transmisia impulsurilor între celulele cerebrale.

Cauza bolii Alzheimer este încă neclară, dar este posibilă ușurarea vieții persoanei care suferă de această boală - precum și a îngrijitorilor săi - prin tratarea unora dintre simptomele sale specifice.

Simptome

Boala Alzheimer este o boală progresivă, lucru care înseamnă că, treptat, tot mai multe părți ale creierului sunt afectate și că simptomele devin din ce în ce mai severe.

  • Pierderi de memorie, dificultate în găsirea cuvintelor potrivite.
  • Persoana devine confuză, uitând chiar numele membrilor familiei și al altor oameni familiari și locuri cunoscute.
  • Schimbări ale dispoziției. Persoanele afectate pot deveni agresive sau agitate, se pot simți triste sau furioase. Persoanele se pot simți speriate și frustrate de această pierdere tot mai gravă a memoriei.
  • Persoanele devin tot mai retrase, în parte pentru că le este dificil să comunice, precum și pentru că își pierd încrederea.
  • Pierderea mobilității, neîndemânare; persoanele pot începe mai degrabă să își târască picioarele decât să meargă.

În cele din urmă, persoanele afectate vor avea nevoie de asistență și ajutor permanent în activitățile zilnice.

La ce se referă termenul „sundowning"?

„Sundowning" este unul dintre simptomele mai frecvente care se manifestă în cazurile avansate de Alzheimer, poate pentru că boala începe să afecteze părți ale creierului care controlează ritmurile circadiene, ceasul biologic și ciclul somn-trezire.

Persoanele cu boala Alzheimer (și cele cu multe alte forme de demență) se comportă cel mai aproape de normalitate la începutul zilei. Termenul „sundowning" este utilizat pentru a descrie agitația și confuzia sporite care se manifestă, în mod tipic, după-amiaza târziu și seara, pacienții fiind adesea găsiți ridicați din pat chiar și în mijlocul nopții.

Cum poate ajuta terapia pe bază de lumină

Combinația dintre căile nervoase deteriorate din cauza bolii Alzheimer și deteriorarea normală a funcției ochilor ca urmare a îmbătrânirii înseamnă că nivelurile de lumină (în special în interior) nu sunt suficiente, de obicei, pentru a indica faptul că afară este zi. Dacă ceasul biologic intern nu este reglat la tiparul zilnic obișnuit, acest lucru afectează nu numai procesul de trezire, ci și activitatea și ciclurile de somn care trebuie să se activeze seara.

Există tot mai multe studii care arată că o iluminare mai bună și mai strălucitoare poate ajuta la îmbunătățirea comportamentului tip „sundowning" și pot reduce tulburările de somn/trezire, în special în cazurile cele mai severe. Sesiunile de dimineață în fața unei lumini strălucitoare pot fi foarte eficiente; de ex. utilizarea unor lumini de 2.500 de lucși timp de aprox. o oră și îmbunătățirea condițiilor generale de iluminare au avut, de asemenea, efecte pozitive.

Există dovezi și în sprijinul utilității simulării zorilor de zi/amurgului în reglarea ceasului biologic pentru a favoriza un ciclu de somn/activitate mai bun.

Etichete: 

Lampa terapeutică Arabica
999 RON

Arabica este un aparat pe bază de lumină cu energie cu valoare ridicată, care oferă rezultate impresionante și care poate fi utilizat în mod convenabil la domiciliu.

Lampa terapeutică Brightspark
1299 RON

Brightspark este un aparat mic, dar puternic, pe bază de lumină pentru tratarea TAS, un aparat versatil pentru utilizare acasă sau la locul de muncă.

Lampa terapeutică Desklamp
1299 RON

Desklamp cu iluminare cu control prin atingere emite lumină îmbunătățită și reglabilă pentru tratarea TAS acasă sau la birou.

Lampa terapeutică Brazil
1499 RON

Brazil este cea mai puternică lampă terapeutică, cu becuri strălucitoare cu spectru complet, destinată tratării TAS în sesiuni de numai 30 de minute pe zi.