Terapia cu lumină la locul de muncă

Absenteismul crește în timpul lunilor de iarnă, afectând din punct de vedere financiar și logistic productivitatea. Boli precum răcelile și gripa sunt cel mai frecvent motiv invocat pentru absență (93 % dintre cazuri), dar cercetările arată că, de fapt, o mare parte dintre aceste cazuri de sănătate șubredă este legată de anxietate, stres și depresie. Comparațiile realizate la nivel internațional cu privire la îngrijirea sănătății estimează că în fiecare an se pierd 13,4 milioane de zile lucrătoare din cauza tulburărilor depresive. Aceste tulburări pot contribui la rezultate slabe la locul de muncă, la o lipsă de motivație și la relații încordate. Cercetările arată că atât nivelurile de absenteism, cât și simptomele TAS (depresie, lipsă de energie, letargie, îngrășare) se manifestă la gradul cel mai ridicat în timpul lunilor ianuarie și februarie.

În Marea Britanie, sezonalitatea este responsabilă pentru declanșarea afecțiunilor depresive, precum tulburarea afectivă sezonieră (TAS) și depresiile de iarnă. În jur de o treime dintre adulți (între 22 și 45 de ani) sunt afectați, 17 % dintre aceștia suferind de depresii de iarnă, iar 7 % suferind de TAS (sursa: ICM Online Omnibus).

De ce avem nevoie de lumină

Pe parcursul fiecărei zile și chiar în timp ce dormim, organismul nostru răspunde la „ritmurile noastre circadiene", tiparele zilnice de dispoziție și comportament care ne ajută să funcționăm la capacitate maximă. Ritmurile circadiene folosesc hormoni și alți mesageri chimici pentru a ne regla ciclul de somn și trezire, precum și o serie întreagă de alte procese cotidiene printre care apetitul, agerimea mentală și metabolismul, iar toate acestea sunt activate și dezactivate în funcție de ceasul nostru biologic.

Atunci când nucleul suprachiasmatic (SCN) observă tipare de lumină inconsecvente (de ex., atunci când rutina noastră de somn variază) sau semnale slabe de lumină (de ex., atunci când petrecem timp într-un mediu slab iluminat), ne poate tulbura ritmurile circadiene; de ex., în zilele mohorâte de iarnă, nivelurile de melatonină se mențin ridicate în timpul zilei, astfel încât ne simțim în permanență leneși.

Funcția ceasului biologic stă în nucleul suprachiasmatic (SCN), un mic grup de celule aflate în partea din spate a creierului. Aceste celule au nevoie de semnale de lumină puternice și regulate de la ochi pentru a face diferența între zi și noapte și pentru a ține evidența timpului în mod eficient, de ex., prin eliberarea de melatonină atunci când este întuneric, melatonina fiind un hormon care pregătește organismul pentru somn.

Pe o perioadă de timp prelungită, acest lucru poate cauza chiar dezechilibre severe hormonale și chimice, iar dereglarea circadiană este recunoscută în prezent ca având o strânsă legătură cu lipsa de energie și de motivație, cu tulburările de dispoziție, tulburările de somn și afecțiuni precum TAS.

În timpul unor zile de iarnă suntem expuși la 16 ore de întuneric. În combinație cu nivelurile reduse de lumină la locul de muncă, nu este de mirare că în lunile de iarnă ne confruntăm cu o forță de muncă bolnavă și abătută.

Cum facem lumina să fie eficientă

Cercetările arată că avem cu adevărat nevoie de lumină strălucitoare de aprox. 2.500 de lucși pentru a ne apăra de simptomele depresiilor de iarnă. Expunerea la un aparat cu lumină (între 2.500 și 10.000 de lucși) timp de 14-45 de minute pe zi ne va micșora rapid starea de somnolență, ne va restabili vitalitatea și ne va amplifica agerimea mentală, nivelurile de energie și randamentul. Această expunere reprezintă și un tratament puternic și eficient pentru TAS și depresiile de iarnă.

Deși să petrecem cel puțin 45 de minute pe zi afară ar fi cea mai bună soluție, angajamentele de la locul de muncă arată că acest lucru nu este, de obicei, posibil. Lumie furnizează o gamă de aparate cu lumină care ofertă o modalitate sigură și eficientă de a beneficia de lumina strălucitoare suplimentară de care aveți nevoie în timpul lunilor de iarnă. Atunci când acestea sunt utilizate la locul de muncă, vă vor ajuta să vă simțiți alert(ă), energizat(ă), pozitiv(ă) și într-o dispoziție mai bună.

Pentru angajații care nu sunt suficient de norocoși să stea lângă o fereastră mare sau pentru cei care suferă de TAS, aparatele Brightspark, Desklamp sau Zip sunt ideale. Acestea sunt proiectate special pentru a le furniza acestor persoane terapie pe bază de lumină strălucitoare în timp ce sunt la locul de muncă, pentru a le amplifica rapid și eficient dispoziția și puterea de concentrare.

Folosirea unei serii de lumini mai mari și mai puternice dă rezultate foarte bune pentru un grup de persoane care lucrează în același spațiu. O idee este aceea de a crea un „loc de relaxare luminat"; adăugarea câtorva lumini Brazil într-o zonă de relaxare existentă reprezintă o modalitate simplă de a realiza un mediu strălucitor unde angajații își pot reîncărca bateriile timp de 15 minute.

O altă opțiune ar fi instalarea unei serii de lumini Brazil în cantina personalului, unde angajații se pot bucura de beneficiile terapiei cu lumină și pot reveni la lucru simțindu-se motivați și productivi după un prânz cu lumină strălucitoare.

Etichete: 

Lampa terapeutică Brightspark
1299 RON

Brightspark este un aparat mic, dar puternic, pe bază de lumină pentru tratarea TAS, un aparat versatil pentru utilizare acasă sau la locul de muncă.

Lampa terapeutică Desklamp
1299 RON

Desklamp cu iluminare cu control prin atingere emite lumină îmbunătățită și reglabilă pentru tratarea TAS acasă sau la birou.