Terapia cu lumină pentru alte afecţiuni

Terapia cu lumină pentru alte afecţiuni

În comparație cu multe alte tratamente, terapia pe bază de lumină strălucitoare este simplă, necostisitoare și ușor de administrat chiar de către pacienți. Este sigură, chiar și pentru femeile însărcinate și copii. Tot mai multe cercetări sunt efectuate pentru a arăta efectele pozitive ale terapiei pe bază de lumină asupra unei game largi de simptome și boli.

Boala Alzheimer

Termenul „sundowning" descrie agitația și confuzia sporite care se manifestă în cazul persoanelor ce suferă de boala Alzheimer după-amiaza târziu și seara, acestea manifestându-se adesea și în mijlocul nopții. Este posibil ca aceste probleme comportamentale să apară din cauză că boala începe să afecteze părți ale creierului care controlează ritmurile circadiene, ceasul biologic și ciclul somn-trezire.

Combinația dintre căile nervoase deteriorate și vederea care îmbătrânește în mod normal înseamnă că nivelurile de lumină obișnuite nu sunt suficiente pentru a semnaliza că este zi. Ceasul biologic intern se dereglează, afectând funcțiile de trezire și somn din organism.

Studiile arată că o iluminare mai bună și mai strălucitoare poate ajuta la îmbunătățirea comportamentului de „sundowning" și poate reduce tulburările care afectează somnul/trezirea. Sesiunile de dimineață în fața unei lumini strălucitoare, de exemplu în fața unei lumini de 2.500 de lucși timp de o oră, pot fi extrem de eficiente. Îmbunătățirea condițiilor generale de iluminare pot avea, de asemenea, efecte pozitive. Există unele dovezi care arată că simularea zorilor de zi și a amurgului, de exemplu cu ajutorul aparatului Bodyclock de la Lumie, poate fi utilă în reglarea ceasului biologic pentru un somn mai bun.

Depresia

Studiile arată că lumina strălucitoare poate avea efecte pozitive în tratarea pacienților ce suferă de depresie, chiar dacă aceștia nu au TAS. Persoanele care suferă de depresie gravă tratată cu terapia pe bază de lumină strălucitoare albastră-albă au avut scoruri reduse de evaluare a depresiei, un somn și o trezire mai bune, precum și o mai bună dispoziție generală. Nivelurile lor de melatonină (hormonul necesar somnului) și de cortizol (cel care favorizează activitatea) s-au schimbat pentru a se acorda cu tiparele sănătoase de somn/trezire. Unele dintre avantaje au durat chiar și după încheierea studiului clinic.

Aceste studii, precum și altele, sugerează că există un loc tot mai important pentru terapia pe bază de lumină ca tratament pentru depresia non-sezonieră, în special pentru pacienții care nu doresc să ia medicamente antidepresive.

Tulburările digestive

Abuzul de mâncare: mulți oameni care suferă de tulburarea afectivă sezonieră tind să mănânce peste măsură în timpul lunilor întunecoase de iarnă sau poftesc anumite alimente, în special cele care conțin carbohidrați. Studiile au constatat că terapia pe bază de lumină schimbă aportul de alimente în timpul iernii. Persoanele cu TAS, care au fost tratate cu ajutorul luminii în timpul lunilor mai întunecoase ale anului, au mâncat aceeași cantitate de carbohidrați ca și în lunile de vară.

Bulimia: cercetările au constatat că bulimia nervoasă poate fi, adesea, sezonieră, starea persoanelor afectate ameliorându-se primăvara și recidivând iarna. Un studiu din Japonia a constatat că 40 % dintre pacienții care sufereau de bulimie, sufereau și de TAS. Cercetătorii au sugerat că, așa cum simptomele TAS pot fi reduse prin intermediul terapiei pe bază de lumină, tot așa persoanele care suferă de bulimie pot fi ajutate, de asemenea, cu ajutorul acestei terapii, întrucât poate reduce abuzul de mâncare și poftele alimentare. Acest lucru a fost constatat în cadrul unui studiu clinic pe un pacient cu bulimie sezonieră.

Anorexia: Într-un alt studiu, persoanele care sufereau de anorexie și cărora le-a fost administrată terapia pe bază de lumină au avut scoruri semnificativ mai bune de evaluare a depresiei și un indice al masei corporale mai mare, mai repede decât persoanele care nu au fost tratate cu lumină.

Diferența de fus orar

Diferența de fus orar se referă la simptomele care se manifestă după o călătorie rapidă dintr-o zonă geografică cu un anumit fus orar într-una cu un alt fus orar. Ceasul biologic, care ne conduce ritmurile fiziologice și comportamentale zilnice, nu se poate adapta instantaneu la noua oră a destinației. Principalele simptome sunt dificultatea de a adormi și de a dormi, o calitate redusă a somnului, tulburări gastrointestinale și oboseală mentală la trezire. Cauzele sunt atât oboseala, cât și ceasul biologic dereglat.

Lumina este cel mai puternic stimul pentru reprogramarea ceasului biologic. Expunerea la lumină înainte și după un zbor cu avionul este critică pentru determinarea duratei necesare pentru a depăși simptomele diferenței de fus orar. Lumina puternică are și efecte instantanee, pe termen scurt. Aceasta vă modifică ceasul biologic, sporindu-vă în același timp agerimea și buna dispoziție.

Lumie Zip este un aparat compact pe bază de lumină proiectat pentru a putea fi luat în călătorii. Este suficient de mic pentru a putea fi utilizat înaintea și în timpul călătoriei, precum și după aceasta, fiind și suficient de puternic (2.500 lucși la 50 cm) pentru a asigura lumina necesară care vă va regla ceasul biologic.

După intervenții chirurgicale

Cercetătorii au descoperit că terapia pe bază de lumină strălucitoare ca parte a îngrijirii postoperatorii poate regla ciclul somn/trezire al pacienților și poate accelera recuperarea în zilele de după intervenția chirurgicală. Pacienții aflați în recuperare și expuși la lumină strălucitoare în timpul zilelor de după intervenția chirurgicală au prezentat o revenire la normal mai rapidă a capacității lor de coordonare și concentrare. De asemenea, aceștia au avut tendința de a da dovadă de niveluri mai reduse de activitate autonomă și o activitate fizică redusă, ceea ce sugerează că au avut o convalescență mai confortabilă, un factor important în primele câteva zile de recuperare postoperatorie.

Sindromul de stres post-traumatic

Cercetările sugerează că terapia pe bază de lumină poate ajuta la reducerea tulburării de stres post-traumatic (TSPT) prin reglarea și îmbunătățirea tiparelor de somn. Una dintre problemele TSPT o reprezintă ciclul de somn dereglat, care are rol de precipitare și perpetuare. Într-un studiu, soldații care sufereau de TSPT și care au fost expuși la lumini de 10.000 de lucși timp de 30 de minute pe zi au prezentat îmbunătățiri semnificative ale ciclurilor de somn și au beneficiat de efecte pozitive asupra severității tulburării de care sufereau.

Lampa terapeutică Arabica
999 RON

Arabica este un aparat pe bază de lumină cu energie cu valoare ridicată, care oferă rezultate impresionante și care poate fi utilizat în mod convenabil la domiciliu.

Lampa terapeutică Brightspark
1299 RON

Brightspark este un aparat mic, dar puternic, pe bază de lumină pentru tratarea TAS, un aparat versatil pentru utilizare acasă sau la locul de muncă.

Lampa terapeutică Desklamp
1299 RON

Desklamp cu iluminare cu control prin atingere emite lumină îmbunătățită și reglabilă pentru tratarea TAS acasă sau la birou.

Lampa terapeutică Brazil
1499 RON

Brazil este cea mai puternică lampă terapeutică, cu becuri strălucitoare cu spectru complet, destinată tratării TAS în sesiuni de numai 30 de minute pe zi.