Terapia cu lumină pentru somn

Terapia cu lumină pentru somn

Calitatea, sincronizarea și durata somnului depind de interacțiunea dintre două sisteme biologice din creierul nostru. Ceasul nostru biologic acționează tipare zilnice numite ritmuri circadiene, în timp ce un aparat de monitorizare a somnului, numit homeostat de somn, acționează precum un cronometru pentru ouă, urmărind timpul cât suntem treji. Anumite grupuri de celule din creier sunt implicate în menținerea unei stări de trezie, în timp ce altele induc somnul.

Echilibrul dintre acestea nu este greu de rupt, întrucât cei mai mulți dintre noi nu avem o rutină de somn regulată. Combinăm orele de trezire devreme cu nopți în care ne culcăm târziu și dimineți lungi la sfârșitul săptămânii. Călătorim în zone geografice cu fusuri orare diferite, adolescenții se culcă târziu, iar oamenii mai vârstnici sunt uneori limitați la a sta în interior, unde nu există lumină suficientă. Atunci când aceste sisteme nu mai sunt sincronizate, putem suferi de insomnie, de tulburări ale fazei de somn și de alte probleme precum trezirea prea devreme sau o calitate redusă a somnului.

Un somn sănătos cu ajutorul terapiei pe bază de lumină

Lumina este capabilă să sincronizeze ceasul biologic și să stimuleze celulele nervoase pentru a produce hormoni care favorizează somnul sau starea de trezie la momentul potrivit. Lumie a inventat aparatele Bodyclock cu lumini de trezire pentru a da dimineața un semnal de tipul răsăritului de soare, ajutând astfel oamenii care se luptă să adoarmă noaptea și programându-le ritmurile naturale ale organismului pentru mai devreme.

Aparatele pe bază de lumină puternică pot fi folosite, de asemenea, pe parcursul micului dejun, pe post de instrument ajutător pentru a adormi noaptea. În cazurile în care problema o reprezintă somnul întrerupt sau trezirea prea devreme, utilizarea unui aparat pe bază de lumină la începutul serii vă va avansa ceasul biologic la o oră mai târzie. Un tipar de somn complet neregulat poate fi stabilizat prin expunerea la semnale de lumină puternică dimineața și seara.